TIPPELIGAEN! HER KOMMER VI – 06.11.06

Noen også ulastelig antrukket i bøttehatter applikert med Celtic, Luton eller Everton-logo. Det var lite SIF og mye engelsk. «Strømsgodset – Barmy Army» og «We are the boys in blue» var slagere på tribunen. Jo da, det ble noen basketak også. Et par episoder mot Lillestrøm og Vålerenga.


Av GU-Media.
Publisert: 30. mai 2022.

Noen også ulastelig antrukket i bøttehatter applikert med Celtic, Luton eller Everton-logo. Det var lite SIF og mye engelsk. «Strømsgodset – Barmy Army» og «We are the boys in blue» var slagere på tribunen. Jo da, det ble noen basketak også. Et par episoder mot Lillestrøm og Vålerenga. Men bare uskyldig moro som de største mannfolka kalte det. Litt munnhuggeri, noe smågrus i bakhodet og et kakk i skinnleggen måtte man bare tåle hvis man tok seg friheter i Drammen eller Oslo.

Tidene forandrer seg på norske fotballtribuner også. Uskyldig moro har blitt organisert vold og faenskap, satt i system. Casuals er fraksjoner og utskudd av supportergrupperinger og står bak ballader og andre halsbrekkende scener som opprører norske avislesere. Det avtales slåsskamper i forbindelse med kamper og hensikten er å finne ut hvem som er tøffest, størst og sterkest. Drammens Tidende gikk forrige mandag langt i å insinuere at vi har slike tilstander i Drammen. Det mest besynderlige med artikkelen er at man bruker en VIF-tilhenger som referanse for hele oppslaget. Ikke noe galt med verken han, Vålerenga eller Klanen, men det faktum at journalisten simpelthen velger å ignorere det faktum at den godeste klansmannen ikke har sett en SIF-kamp siden 1999. Det er altså 7 år siden.
Som leder i Klanen vil jeg tro han har god oversikt over hvilke utfordringer man har i Norges største og beste supporterklubb, men når han hevder at drammensere denger løs på uskyldige mennesker, tror jeg nok oversiktsbildet stopper ved grensa til Galgeberg. I et forsøk på å lage en nyansert og rasjonell artikkel i jakten på denne ukulturen, burde man kanskje kontaktet de ulike supporterklubbene i Adeccoligaen? Det er tross alt disse klubbene vi har besøkt og er i så måte best egnet til å svare på om drammensere har stått bak noen ufordelaktige episoder.

Vi skal på ingen måte forsvare eller legitimere bisarre voldshandlinger eller andre forbrytelser som setter fotballen og/eller de respektive klubbene i vanry. Men for å komme denne ukulturen til livs må vi begynne i riktig ende. Et tiltak bør være å heve kompetansenivået blant politi, fotballedere og journalister. Casuals blir ofte karakterisert som unge menn i moteklær. Hans Erik Ødegaard har spilt 241 kamper for Strømsgodset. Jeg har personlig kjøpt flere Lacoste-skjorter av den herlige fyren til sterkt rabatterte priser på Ødegaard Mote. Da den sitter som en skøytetrikot burde jeg kanskje kvittet meg med den i alle tilfeller, men det kan da ikke være slik at jeg blir uglesett med et slikt antrekk, fordi et mindretalls voldsromantikere tilfeldigvis også sverger til dette merket? Nei. Her i Drammen har det vært stille og fredelig i mange år og det har vi ambisjoner om at skal fortsette. Det er riktignok noen gamle geezere på tribunene våre, men det er menn som ikke engang klapset ei dame på rumpa på flere år.

Hvis politiet i Drammen går i arkivene og leter etter antall lovbrudd som et resultat av SIF-kamper de siste åra får de rolige dager på jobben. Foreslår heller at man leter etter alle bomkjøpene Strømsgodset har gjort i samme periode. Da spiller vi vel Champions League-finale før de er ferdige med å skrive bøter.

God Kamp!
Avslutt med stil gutter.

C.S