VERDIEN AV TRYGGHET PÅ HJEMMEBANE

VERDIEN AV TRYGGHET PÅ HJEMMEBANE

KOMMENTAR FRA LANGSIDEN En supporters synspunkter fra eget ståsted Tidligere Strømsgodset-spiller, Adama Diomandé, har virkelig levert varene etter at han returnerte til Norge og Stabæk. Så langt kan han skilte med sju mål på ni kamper og en sterk fjerdeplass på VG-børsen. I intervju med TV2, på spørsmål


Av GU-Media.
Publisert: 30. mai 2022.

KOMMENTAR FRA LANGSIDEN

En supporters synspunkter fra eget ståsted

Tidligere Strømsgodset-spiller, Adama Diomandé, har virkelig levert varene etter at han returnerte til Norge og Stabæk. Så langt kan han skilte med sju mål på ni kamper og en sterk fjerdeplass på VG-børsen. I intervju med TV2, på spørsmål om hvorfor det går så bra, svarer Dio «jeg har en kone hjemme som støtter meg», og smiler lurt. Dio er et eksempel på at fotballspillere er som mennesker flest, de gjør sitt beste når relasjonene til menneskene omkring stemmer.

Det vil variere hvilke relasjoner som er avgjørende for hver enkelt spiller og hvert lag. For Dio er det viktig at han har noen hjemme som støtter ham. Den tryggheten tar han med seg ut på banen. For Strømsgodset har relasjonen til publikum på Marienlyst, og Godsetunionen spesielt, vært viktig gjennom flere år. Relasjonen til drammenspublikummet har bragt fram det beste i Godset, og bidro som kjent til en imponerende rekke kamper uten tap.

I slutten av forrige sesong, og begynnelsen av årets, har nettopp denne relasjonen skrantet. Enkelte vil kanskje hevde at publikum har sviktet fordi spillet har vært dårlig, men jeg tror ikke at man enkelt kan peke på en årsak og en virkning her, det er en vekselvirkning. Spillet blir også svakere når publikum er dårlig.

Men mot Ålesund 16. mai syntes tydelige tegn på bedring, både på banen og tribunen. Selv om trenden i år gjentok seg og spillet ble dårligere og spillerne virket nervøse i 2. omgang, så ble kampen vippet i Godsets favør, mye takket være årsbeste i støtte fra tribunen (uten å ta noe bort fra en mentalt sterk, langhåret huring, og en stadig mer moden og skadefri spiss fra Lier). Gustav Valsvik sa det til godset.no etter kampen: «Supporterne var viktige i dag».

Det tar tid å etablere gode relasjoner, det går raskere å bryte dem opp. I en fotballverden som også på dette området ligner verden utenfor, er tid og tålmodighet mangelvarer i dag. I dette farvannet har Jostein Flo og Erik Espeseth vist seg å være kloke og tålmodige ledere.

I begynnelsen av denne sesongen har jeg tvilt på om drammenspublikummet har den samme tålmodigheten, til å la gode relasjoner til spillere og trenere utvikle seg. Jeg har tenkt at de som bruker all tiden på tribunen til å kjefte og smelle på sine egne kanskje også savner trygge og gode relasjoner på hjemmebane. Kampen mot Ålesund var derfor en positiv overraskelse. Jeg håper det fortsetter slik, og at publikum fortsetter å bidra med å bringe ut det beste av laget.

Men relasjoner har flere parter: På den andre siden er det viktig at spillerne og trenerne viser at de setter pris på støtten, ved å takke publikum etter kampene. På dette området kan Peter Kovacs være et forbilde. Han var den første til å gå bort å klappe for publikum 16. mai, til tross for at han ikke spilte ett minutt selv. Jeg er tilbøyelig til å tro at publikumsvennen og relasjonsbyggeren Kovacs er like viktig for Godset som målskåreren Kovacs. Det er nok ikke tilfeldig at lagets eldste spiller (37) ser verdien av gode relasjoner til publikum.

Sigurd Hverven