ODD JOHNSEN

ODD JOHNSEN

LITEN KRØLLTOPP, BALLGENI OG AVISKJENDIS FØR HAN FYLTE 10. «Magic Johnsen» innledet karrieren i den lokale Drammensklubben Åssiden IF i ung alder. Etter å ha bemerket seg på for de blå og hvitstripete, ble han hentet til Strømsgodsets erkerival Mjøndalen i slutten av tenårene. Som 19-åring debuterte Johnsen


Av GU-Media.
Publisert: 24. mai 2022.

LITEN KRØLLTOPP, BALLGENI OG AVISKJENDIS FØR HAN FYLTE 10.

«Magic Johnsen» innledet karrieren i den lokale Drammensklubben Åssiden IF i ung alder. Etter å ha bemerket seg på for de blå og hvitstripete, ble han hentet til Strømsgodsets erkerival Mjøndalen i slutten av tenårene.

Som 19-åring debuterte Johnsen for MIF i 1982. I den første sesongen for bruntrøyene scoret teknikeren tre mål, og spilte 22 kamper. Året etter spilte Johnsen kun 14 kamper, og noterte seg på scoringslista ved èn fattig anledning.

Gjennombruddet

I 1985-sesongen fikk Odd Johnsen sitt definitive gjennombrudd i den brune trøya. Den raske og teknisk begavede midtbanespillern spilte 22 kamper for MIF, og scoret respektable 18 mål. Sesongen etter fulgte han opp med 9 mål på 21 kamper.

– Jeg var bare 22 år i 1985, og kapret en plass på Årets lag i VG. Det var stort å bli rangert foran spillere som Jørn Andersen og datidens stjernespillere. Det husker jeg.

Fra perioden i MIF er det èn spesiell kamp Oddemann selv husker godt, veldig godt.

– Jeg glemmer aldri kampen mot Kongsvinger hvor vi (Mjøndalen) vant 5-1, og jeg scoret fire mål! Tre timer før kampen hadde jeg dimmitert fra militæret på grunn av en ankel som gjorde at jeg ikke kunne gå i marsjstøvler. Hele Heistadmoen var på plass på Gjemselund og så at jeg scoret fire ganger, mimrer Johnsen.

Storspillet og mange scoringer førte selvsagt til at andre klubber fikk øynene opp for Johnsen, som ble ettertraktet på overgangsmarkedet.

– I 1986 vant vi sølv med Mjøndalen, og jeg fikk tilbud fra både Rosenborg og Brann. Jeg valgte Brann fordi jeg kjente Halvor Storskogen og Fritjof Wilborn fra deres tid i Drammen (SIF). Jeg fikk et veldig godt inntrykk av Brann, og hadde flotte år i Bergen. Jeg ble jo toppscorer og spilte to cupfinaler der borte, sier Johnsen.

I løpet av to sesonger i Brann, 1987 og 1988, scoret Johnsen 9 mål på 39 kamper, før han valgte å vende tilbake til gamle trakter i Drammensdistriktet.

– Beste som har skjedd SIF siden Pettersen og Presberg

Da Johnsen valgte å forlate vestlandsklubben og vende tilbake til østlandet, var han faktisk svært nær ved å skrive under for Osloklubben Frigg. Frigg var i `89 divisjonskollega med Godset i den tidligere 2. divisjon, nåværende Adeccoligaen. Johnsen var praktisk talt klar for Frigg, og hadde fått jobb i bilbutikken Bilforum i Drammen.

– Ja, jeg vurderte Frigg, men grunnen til at jeg valgte SIF var rett og slett at jeg fulgte hjertet. Jeg fikk et veldig godt tilbud fra Frigg. Selv om tilbudet fra SIF var veldig dårlig, så ønsket jeg å spille i SIF. Det var også en viktig faktor at Halvor Storskogen skulle til SIF. Jeg ville hjem, sier Johnsen om avgjørelsen som sørget for at han ble SIF-spiller.

Når Rune Marthinsen skal beskrive Odd Johnsens betydning for Strømsgodset, spesielt samspillet med en annen måltyv, tar han svært sterke ord i bruk. Det og bli sammenlignet med tidenes kanskje beste SIF-spillere, er ikke noe man gjør med hvem som helst.

– Han var publikumsfavoritt nummer èn. Samspillet med Halvor Storskogen var det beste som har skjedd SIF siden Steinar Pettersen og Thorodd Presberg herjet på 70-tallet, utdyper Marthinsen.

– En ener

– På banen var han en ener. Han var både tilretteleggeren og målscoreren. Han som gjorde det uventede, og fant den luken ingen andre så. Han spilte på små marginer, og lyktes ofte, slik beskriver Rune Marthinsen den målfarlige midtbanespilleren.

Før 1989-sesongen var Oddemann på plass i Drammen og Strømsgodset. Han debuterte for Godset hjemme på Marienlyst, mot Eik, og ble umiddelbart den største profilen og stjernespilleren på laget. Med Oddemann og Halvor Storskogen på laget, rykket Strømsgodset opp i Eliteserien for første gang på 13 sesonger. Godset kloret seg fast og berget plassen, og fullførte sesongen til slutt på 9. plass. Odd Johnsen spilte 21 kamper, og scoret fem ganger for Godset.

– En av de beste minnene fra tiden i Strømsgodset er opprykket i 1989. Det var stort å være med på å rykke opp igjen med SIF, de hadde jo ikke vært i Eliteserien siden 1976 den gang, forteller Odd.

I 1991-sesongen nådde Odd Johnsens karriere det definitive høydepunktet. Godset maktet dessverre ikke å beholde plassen i Eliteserien men var rett og slett ustoppelige i cupen. Gutta fra Drammen gikk til topps i turneringen, og Odd Johnsen var finalens store helt med sine to scoringer mot forhåndsfavoritten Rosenborg.

– Ingen i Drammen vil noensinne glemme høsten 1991. Først semifinalen foran 14500 tilskuere på Marienlyst, mot erkerival Mjøndalen. Johnsen ble hele Drammens yndling da han scoret begge målene og sendte SIF til den første cupfinalen siden 1973. I finalen var vi ikke levnet noen sjanse i helvete mot mektige Rosenborg, mimrer Rune Marthinsen.

– Odd Johnsen ville det annerledes. Vi kom under 0-1 etter to minutter, og alle trodde på slakt og utklassing. Men Johnsen snudde matchen. Først med et overraskende langskudd, så med en praktfull scoring på hodet etter corner. 2-1! Vi vant til slutt 3-2, og Johnsen var banens beste. Han ble jo hele nasjonens kjæledegge da han gråt sine tårer i glede og utmattelse direkte på TV etter kampen. David hadde slått Goliat. En av cupfinalenes største overraskelser hadde inntruffet! Strømsgodset hadde slått Rosenborg, og Johnsen var den desiderte hovedperson, sier Marthinsen som husker det hele som det skulle ha skjedd i går.

27.400 tilskuere på Ullevaal stadion bevitnet at midtbanemakkeren Trond Nordeide avgjorde kampen, med en vakker lobb etter halvspilt andreomgang. Nordeide selv har forøvrig i ettertid snakket om målet, og forklarte at det overhodet ikke var meningen å lobbe, men at han rett og slett bommet på ballen. Rett etter fastsatte Gøran Sørloth resultatet til 3-2, og Strømsgodset-supporterne kunne feire Norgesmesterskapet etter en nervepirrende avslutning.

– I tillegg til opprykket i ’89 har jeg masse gode minner fra tiden i SIF. Høydepunktene var Semifinalen (Mot Mjøndalen) og Cupfinalen i 91, ny finale og nytt opprykk i 93, erindrer Odd Johnsen.

Heislaget

Samme året som Godset vant Cupfinalen kapret drammenserne den svært lite lukrative sisteplassen i toppdivisjonen, og rykket ned en divisjon. 1992-sesongen endte med at Drøbak/Frogn snøyt Godset for kvalikkplassen, etter en spennende serieinnspurt. Den neste sesongen endte med opprykk for Oddemann og resten av Godsetmannskapet, etter kvalikkamper mot Bryne og Molde. Denne sesongen fikk også Strømsgodset vist seg frem i cupen, hvor de tok seg helt til finalen. Der tapte de 2-0 mot Eliteserielaget Bodø/Glimt. Dette var Johnsens fjerde og siste Cupfinale.

1994-sesongen endte også med sisteplass og nedrykk for Godset, som kun maktet å plukke 15 poeng på 22 seriekamper. Selv om 94-sesongen ikke var noen minneverdig opplevelse for Godset som klubb, husker Odd Johnsen spesielt en hendelse. Det er selvsagt det spektakulære målet mot Kongsvinger.

Artisten

Odd Johnsen scoret ikke bare mange mål i den vakre marineblå trøya, han scoret også spektakulære og viktige mål. Det er vanskelig å beskrive spesielt viktige og spektakulære scoringer, men jeg har forsøkt å gjengi hvordan Rune Marthinsen og hovedpersonen selv husker to meget spesielle nettkjenninger.

– Et mål jeg aldri glemmer er scoringen mot Tromsdalen på Marienlyst i 1993. Vi kjempet om opprykk, men slet fælt mot TUIL. Vi ledet 1-0, men det kladdet. Men vi MÅTTE vinne for å holde følge med teten. Det var lite folk på Gamle Gress, det var regn i lufta. Guffent. Syv minutter før full tid scorer Tromsdalen, og stillingen er 1-1. Håpløst, to poeng i dass. Odd hentet ballen og tok selv avsparket, fikk ballen tilbake inne i midtsirkelen og ble sparket ned. Johnsen var tydeligvis bestemt, tok ballen i hendene la den resolutt ned og veivet alle medspillere vekk. Dette frisparket SKULLE han ta, mimrer Marthinsen.

– Det var tre-fire meter inne på TUILs banehalvdel, inne i midtsirkelen, og Oddemann tok fart. Jeg spurte meg selv hva i himmelens navn han skulle forsøke på? Det var over 50 meter til mål! Men Odd skøyt, og det er et av de vakreste skudd som er skutt på Marienlyst. Ballen gikk rett fram, hardt som faen, og den steg, steg, steg mot det høyre krysset i målet mot «ælva». Keepern kastet seg så lang han var, og enda litt til, men maktet ikke å få fingertuppene på ballen som suste inn i nettet helt der oppe hvor tverrliggeren møter stanga. Det var så hardt at hvis ikke nettet hadde stoppet ballen hadde den landet på Bragernes Torg på andre siden av Drammenselva. 2-1!

En bokstavelig talt utrolig nettkjenning, som skulle vise seg å bli avgjørende i kampen om opprykk.

– Dette ble starten på en flott sesongavslutning hvor vi da tilslutt rykket opp i Tippeligaen etter kvalikk. Vi hadde ikke klart det med uavgjort mot Tromsdalen. Og det var ingenting som tydet på at vi skulle score et mål til mot TUIL denne kvelden. Vi trengte magi for å vinne, og det var nettopp det Oddemann serverte – ren skjær magi.

Den andre spektakulære scoringen i verdensklasse som Marthinsen, og flere andre sikkert husker er den velkjente nettkjenningen fra midtbanen mot Kongsvinger i 1994.

– Det var på Gjemselund i 1994. Vi rykket ned også dette året, og vi tapte også denne kampen på Kongsvinger 2-4. Men målet fra midtstreken var verdt hele turen til de dype skoger – bevares. Odd mottok ballen inne i mditsirkelen, dempet den på brystet, holdt den i lufta med en touch på låret, kikket opp, så Erik Holtan i KIL-buret stå litt langt ute, og klinte til ballen med høyreslegga på hel volly med dødelig presisjon. Den var hard, og selv om Holtan så utgangen på skuddet og forsøkte å løpe tilbake mot eget mål var skuddet fra midtstreken så hardt, og så velplassert at den godeste Holtan intet kunne gjøre, husker Marthinsen.

– Det er svært få fotballspillere som kan gjøre noen slikt. Odd gjorde det. Og målet ble selvsagt Årets Mål både i TV2 og NRK, presiserer SIFs markedssjef.

Takknemmelig

De aller fleste SIF-supportere en svært takknemmelige for å ha hatt en så god spiller i sin klubb som Odd Johnsen. Hovedpersonen selv er svært ydmyk, og poengterer at det å spille med SIF-logoen på brystet er noe av det største en drammenser kan få oppleve.

– Det var veldig stort å spille på Marienlyst, foran et kresent publikum som endelig fikk se litt glafotball igjen. Jeg fikk lov til å være med på det, og det syns jeg er stort. Marienlyst er veldig spesiell. For meg som drammenser er det stort å se tilbake på hva vi faktisk fikk til med små midler. Jeg er veldig glad for at jeg avsluttet karrieren min i den klubben jeg holdt med da jeg var liten, avslutter Johnsen.

«Stor» både på og utenfor banen

Årsaken til at Odd Johnsen ble så populær i Godsettrøya var ikke bare storspillet han leverte på gressmatta.

– Odd Johnsen er en tvers igjennom real gutt. Han har aldri vært «big-headed» eller spesiell på noen måte utenfor banen, bortsett fra spesielt hyggelig og blid da. Slik beskriver Rune Marthinsen, en mann som kan mer om Godset enn de aller fleste, Odd Johnsen.

Samtidig med fotballkarrieren spilte Odd Johnsen bandy. Han var en av de siste, kanskje den siste toppspilleren som sverget til fotball om sommern og bandy om vinteren slik det ofte var i «gamle dager». I løpet av Johnsens bandykarriere, for Mjøndalen IF og Solberg SK, kapret han flere NM-medaljer og spilte en rekke landskamper for Norge.

I dag lever Odd Johnsen utenfor rampelyset, som oss fleste andre, og arbeider i bemanningsselskapet Adecco. Måten Johnsen fikk denne jobben på er en artig historie, som SIF-patrioten Jan Høsøien kjenner godt til.

– I 1998 drev jeg for meg selv, og var blant annet leid inn til Strømsgodset for å drive med salg av sponsoravtaler. Jeg jobbet da fram en hovedsponsoravtale med Adecco, og i den forbindelse var vi enige om at Adecco trengte en selger og ambassadør i Drammen som kunne jobbe mot Strømsgodsets sponsorer, forteller Høsøien.

– En stund etter at avtalen var satt igang så ble det mer og mer tydelig at Adecco manglet denne personen, og jeg fikk selv tilbudet i et møte vi hadde. Jeg takket nei, og dro deretter opp på SIF-huset, og på parkeringsplassen der møtte jeg en betuttet Odd Johnsen, som sannsyligvis hadde mistet jobben. *Pang*, sa det for meg. Dette er mannen til Adecco. Og det ble det, beretter Høsøien.

Odd Johnsen scoret 62 mål på 156 kamper for Strømsgodset, og regnes av mange som den beste spilleren som har vært i klubben i moderne tid. Som en hyllest til Odd har Godset valgt å ære han ved å oppkalle den ene VIP-losjen på den nye hovedtribunen etter han. I sin siste kamp i den vakre marineblå trøya på Marienlyst ledet Oddemann SIF til 4-1-seier mot Vålerengen, foran drøye 2200 tilskuere. Før kampen mottok Johnsen blomster fra VIFs supporterklubb, Klanen, som ville hedre en fantastisk spiller som ikke var som alle andre.

Takk til Jan Høsøien, Rune Marthinsen og Odd Johnsen for at de gjorde det mulig å skrive denne artikkelen. Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på www.alltidfotball.no.

Artikkelforfatter: Eirik Solberg